Verklaring aanvragen

Voor sommige beroepen moet je een vog aanvragen, voluit betekent de afkorting Verklaring Omtrent het Gedrag. Niet voor ieder beroep is het wettelijk vastgelegd dat je een verklaring aan moet vragen, echter kan je toekomstige werkgever er wel om vragen. Waar je voor de verklaring voorheen een afspraak moest maken bij het gemeentehuis, kun je tegenwoordig de VOG heel eenvoudig online aanvragen. De snelheid is voor beide manieren hetzelfde, online is echter veel eenvoudiger.

Hoe wordt je aanvraag beoordeeld?

Bij een vog aanvragen kun je vooraf niet zeggen of je wel of niet de verklaring krijgt, iedere aanvraag die gedaan wordt is namelijk maatwerk. Justis zal je aanvraag beoordelen, heb je een strafblad betekent dit niet dat je geen VOG meer kunt krijgen. De combinatie van het beroep en het delict wat je hebt gepleegd is bepalend, heeft het delict invloed op je beroep dan is de kans aanwezig dat je aanvraag wordt afgewezen. De werkgever is verantwoordelijk voor het vragen van een verklaring als dit verplicht is.

vog aanvragen

Welke beroepen?

Wettelijk staat vastgelegd voor welke beroepen een vog aanvragen verplicht is, bijvoorbeeld onderwijzers, taxichauffeurs, en gastouders. Maar ook als je bij de overheid gaat werken als politieagent, gaat werken met kwetsbare mensen zoals in de zorg. Wanneer je gaat werken met vertrouwelijke gegevens, of bijvoorbeeld bij een bank waar je te maken krijgt met grote bedragen geld om te verwerken. Is de verklaring niet verplicht, maar vind je toekomstige werkgever het toch nodig kan deze altijd een verklaring eisen.