Soorten materiaal dat wordt gebruikt om plastic producten te maken

kunststof product laten maken

Grondstoffen die gebruikt worden om plastic te maken verschillen van wat voor soort product je wilt maken. Er zijn hoofdzakelijk twee soorten grondstoffen: monomeren en polymeren. Monomeren zijn materialen van natuurlijke koolwaterstoffen, terwijl polymeren zijn gemaakt van verschillende monomeren en andere grondstoffen; een proces genaamd polymerisatie is vereist om polymeren te maken. Om een ​​kunststof product laten maken heb je zowel monomeren als polymere materialen nodig. Monomeren zijn de bouwstenen van polymeren. Monomeren zijn opgebouwd uit natuurlijke hulpbronnen zoals: steenkool, ruwe oliën, aardgas en koolwaterstoffen. Uiteindelijk bestaan ​​polymeren uit monomeren en andere grondstoffen die zijn afgeleid van levende organismen zoals cellulose, eiwitten en vele andere. Er zijn dus eigenlijk meerdere natuurlijke en afgeleide materialen nodig om een ​​plastic product te maken.

kunststof product laten maken

Hoe plastic wordt gemaakt

Er worden verschillende processen gebruikt om plastic te maken, maar laten we het hebben over het meest effectieve en meest gebruikte proces: polymerisatie. Polymerisatie is in eenvoudige bewoordingen een proces dat wordt gebruikt om monomeren om te zetten in polymeren. Additionele en condensatiepolymerisatie zijn hoofdzakelijk de twee soorten polymerisatie die tegenwoordig veel worden gebruikt. Laten we beide in eenvoudige bewoordingen uitleggen. 

Extra polymerisatie – Het is in feite het verbinden van een monomeer met een ander monomeer, van het woord “toevoeging” voegt dit proces monomeren aan elkaar toe. De belangrijkste materialen die van dit proces zijn afgeleid, zijn: polyethyleen, polystyreen en polyvinylchloride. Deze materialen worden gebruikt om polyethyleen plastic te maken en vele andere. 

Condensatiepolymerisatie – Het verbindt in feite meerdere monomeren met elkaar. De belangrijkste materialen die uit dit proces worden afgeleid zijn: epoxy, siliconen, polyurethaan, enz. Deze materialen worden gebruikt om plastic flessen, plastic borden en vele andere te maken.

Om uiteindelijk een kunststof product laten maken en om duurzame plastic producten te krijgen, zijn deze processen en materialen essentieel en bijna verplicht.