Ontbramen levert een mooi product op

In de werktuigbouw heb je in de nabewerking te maken met afbramen. Bramen komen in diverse metaalsoorten voor. Als er bramen in een metaalsoort zitten, dan hebben de grote van de braam en het soort en de vorm van het metaal invloed op de wijze van verwijdering van de braam.
logo1
Ontstaan van bramen
Er kunnen bramen ontstaan als het metaal koud wordt bewerkt. Denk hierbij maar aan het zagen, snijden, ponsen en stansen van het metaal. Er wordt gesproken van een braam als er een kleine opstaande rand of een kleine punt aan de zaagkant van het metaal zit en de braam kan behoorlijk scherp zijn. Om een product te kunnen afleveren moet de oppervlakte, ook ter voorkoming van ongevallen, vlak en glad zijn. Het glad maken, dus het verwijderen van de opstaande rand en punt, wordt ontbramen genoemd. Vooral in de werktuigbouwkunde komt ontbramen veel voor.

Hoe een braam het beste verwijderd kan worden, hangt sterk af van de soort braam en van het metaalsoort. De manieren om af te bramen, zijn schuren met schuurpapier en schuurband of met een metaalvijl. De grotere bramen worden met een elektrische slijpmachine of elektrische stroom verwijderd.